Uporabne informacije

Polaganje talnih oblog na estrihe s talnim gretjem

Estrih je eden najpomembnejših in najstarejših gradbenih elementov. Vgradimo ga na nosilno podlago in služi neposredno za hojo ali kot podlaga za vgradnjo keramike, parketa ali drugih oblog. Osnovna naloga estriha je zmanjšanje udarnega zvoka in izboljšanje toplotne izolacije. Zaradi njegove konstrukcijske pomembnosti so zahteve zelo visoke.

Preberi več

Lepljenje naravnega kamna

Kamen je eden najstarejših gradbenih materialov in ker je praktično prosto dostopen v naravi, se je kot gradbeni material tudi najdlje obdržal. Izredna gostota in trdota kamna omogočata kakovostno uporabo objektov po njegovi vgradnji, objekti oplemeniteni s kamnom vsekakor pridobijo na vrednosti, prav tako pa kamen nudi njihovo primernejšo umestitev v prostor.

Preberi več

Hidroizolacija površin pred polaganjem keramike

Tesnjenje površin kopalnic, balkonov, teras in bazenov pred polaganjem keramičnih oblog z elastičnimi vodotesnimi masami na cementni osnovi v veliki meri prepreči poškodbe oblog in njihovo odstopanje. Za izvedbo talnih oblog iz keramičnih ploščic se na balkonih in terasah zaradi svojih dobrih lastnosti največkrat uporabijo talne ploščice, ki jih poznamo pod imeni granitogres, gres ploščice, gresporcelan in podobno.

Preberi več

Kakovostna vgradnja ometov

Dobršen del življenja preživimo v bivalnih prostorih med stenami, ki so ometane z različnimi vrstami ometov. Pričakujemo prilagojenost ometa stilu, v katerem je objekt zgrajen, redko pa razmišljamo, kakšne zahteve mora izpolnjevati. Poleg tega, da nudijo ravne in plemenite površine, je njihova osnovna naloga ustvarjanje človeku prijaznih pogojev za bivanje. Sem sodijo predvsem uravnavanje vlage v prostoru, zvočna zaščita in nenazadnjeognjevarnost.

Preberi več

Lepljenje gres keramike

Za izvedbo talnih oblog iz keramičnih ploščic tudi v Sloveniji zaradi svojih dobrih lastnosti že kar nekaj časa prevladujejo talne ploščice, ki jih poznamo pod imeni granitogres, gres ploščice, gresporcelan in podobno.

Preberi več

Lepljenje keramičnih ploščic na zahtevne podlage

Ko govorimo o lepljenju keramičnih ploščic na tako imenovane zahtevne podlage, imamo največkrat v mislih površine s talnim ogrevanjem ter lepljenje na že položeno keramiko. Ob pravilni izbiri lepila je seveda potrebno poleg napotkov proizvajalcev lepil upoštevati tudi splošno veljavne smernice za pripravo tovrstnih podlag.

Preberi več

Malte za zidanje v zimskih razmerah

O zimskih razmerah govorimo takrat, ko se temperature spustijo pod 50C. Hidratacija cementa seupočasni, čas vezanja malt se podaljša. Ko temperatura pade pod ledišče, se hidratacija praktično ustavi. Pri hidrataciji cement reagira z vodo, zaradi česar se pričnejo procesi vezave in strjevanja. Po strditvi cement oziroma malta na cementni osnovi ohrani trdnost, s tem pa omogoči stabilnost in določeno nosilnost zidanih objektov.

Preberi več

Mavčni in mavčno apneni ometi

Vgrajeni ometi v bivalnih prostorih morajo poleg ravnosti površin in prilagojenosti stilu prostorov predvsem zagotavljati človeku prijazne pogoje za bivanje. Od ometov ne pričakujemo le to, da nudijo ravnost sten in stropov ter njihovo prilagojenost stilu notranjosti prostorov, zagotavljati morajo predvsem človeku prijazne pogoje za bivanje.

Preberi več

Nivedur lepila za keramiko – pripravljena na Evropo

S 1. aprilom 2004 morajo lepila za keramiko v Sloveniji ustrezati nameravani uporabi in smejo biti dana v promet, če so skladna s standardom EN 12004. Od leta 1974, ko je Cinkarna Celje kot prvi slovenski proizvajalec proizvajalec tržišču ponudila lepilo Nivedur, so se razmere v graditeljstvu in gradbeni industriji močno spremenile.

Preberi več

Omalt – malte, ometi, estrihi

V gradnji eno ali večstanovanjskih hiš še vedno prevladujejo klasični, preverjeni materiali. Za zidanje se najpogosteje uporabijo opečni zidaki različnih dimenzij, ki jih med seboj v konstrukcijsko celoto povezuje
malta na cementno apneni osnovi. Kot osnovni omet se vgradijo klasični ali strojni ometi, ki so največkrat na mavčni ali cementni osnovi, na talne površine pa večinoma plavajoči cementni estrihi.

Preberi več

Omalt malte za zidanje

Bistvena zahteva za gradbene objekte, ki mora biti izpolnjena ves čas njihove ekonomsko sprejemljive življenjske dobe, je njihova mehanska odpornost in stabilnost. Uporaba kakovostnih malt za zidanje je pri tem osnovni pogoj. Takšne so Omalt malte za zidanje iz Cinkarne Celje.

Preberi več